Skip to content

Jøsenfjorden

Jøsenfjorden er majesteten i Ryfylke fjordene. Fjorden strekker seg innover i Hjelmeland kommune, midt i Ryfylke. Fjellene ruver på begge sider av fjorden, og stiger rett opp til høyder på over 700 meter over havet. Langs begge sider av fjorden ligger det gårdsbruk som er i drift den dag i dag, men også gårder og husmannsplasser hvor folk er flyttet fra.

En båttur på fjorden er en minnerik opplevelse. Mektige fjell kneiser rett opp fra sjøen, med den mest kjente og karakteristiske «Skomakarnibba» midt i fjellsiden. Navnet har den særpregede formasjonen fått fra et sagn om skomakeren som satt ytterst på knausen og bøte et par sko som straff. Hvordan dette gikk får du høre mer om på turen. Er du heldig kan du se havørn sveve over fjorden.

Førrebotn

Båtturen går helt inn til Førrebotn. Her har de færreste vært. Førre var sentralt under kraftutbyggingen av Ulla-Førre anlegget. I dag bor det ingen her inne, og det er ikke mulig å komme til Førre med bil. Førrebotn er et spesielt sted. Når vi kommer helt inn mot Førre lukker fjellene fjorden inne, mobilen mister dekning, og vi er helt alene. Et mektig sted.

Filmen er laget av Media Service for Hjelmeland Kommune, med støtte fra SVR (Setesdal Vesthei- Ryfylke og Frafjordheiane lanskapsvernområder).

Kart over ruten

Back To Top